Smilje – Helichrysum arenarium

Smilje - Helichrysum arenarium

Narodna imena – Žuto smilje, smili, cmilje, zlatnocvita trava, zneljek, laska kamilica, marjetica, sneljek.
Botaničke karakteristike – Smilje je trajna zeljasta biljka sivkaste boje od obilja vunastih dlaka. Stabljika je visoka 10-40cm, uspravna, nerazgranata, obrasla duguljastim listovima, a na vrhu nosi nekoliko žutih glavičastih cvasti,uskih listića i žutih cvetova. Cveta leti. Smilje je trajna zeljasta biljka sivkaste boje od obilja vunastih dlaka. Stabljika je uspravna, nerazgranjena, obrasla duguljastim listovima, a na vrhu nosi nekoliko žutih glavičastih cvetova.
Hemijski sastav: Cvetne glavice sa vrhovima stabljike sadrže flavonoide, flavon apigenin, kumarin, smole, organske kiseline, eterično ulje, sitosterin, vitamin K, tanine, alkaloid.
Flavonoide koji su najvažniji biljni pigmenti koji su zaduženi za boju koju cveće ima. U smilju se nalaze u velikim količinama a poznati su po svojim antiinfamatornim i antioksidantnim svojstvima pa su izuzetno korisni za naš organizam. U prirodi ih ima više od 6000 vrsta i svaki flavanoid je značajan i lekovit.
Flavon– Smilje sadrži flavon koji može imati značajnu ulogu u otklanjaju neprijatnih stanja u organizmu kakva su: osećaj umora i iscrplejnosti, nagle promene u raspoloženju različite etiologije, loš san ili nesanica, stres i nervoza itd…
Apigenin– Je vrsta flavonoida koji se takođe nalazi u biljkama a u smilju pogotovo. To je čvrsta kristalna žuta masa koja ima lekovito svojstva i pomaže u rešavanju mnogih zdravstvenih problema. Utiču na čišćenje organizma, žuči, bubrega i bešike. Smatra se da apigenin ima antikancerogeno dejstvo.
Kumarin-Kumarin je hemijsko jedinjenje koje je zaslužno za opojan miris biljaka. U smilju se nalazi u velikoj koncentraciji. Otuda smilje ima specifičan, jak i postojan miris koji se ne gubi ni tokom sušenja-dehidratacije biljke. Kumarin u farmakologiji služi za proizvodnju antikoagulanata i melema koji služe za smanjenje otoka i podliva. Takođe, kumarin utiče na stimulaciju apetita, jer je gorak i stimuliše želudac.
• Različite organske smole i kiseline, eterično ulje
Sitosterin-Pripada grupi biljni sterola koji je sličan holesterolu. U prirodnoj medicini koristi se za tretman stanja ko što su povećan holeterol i masnoća u krvi. Zatim u tretmanu i prevenciji određenih upalnih procesa u organizmu, kod problema benignog uvećanja prostate, kaopodrška pri lečenju određenih autoimunih oboljenja itd…
• Vitamine K, A, B, C i D, Tanine, Alakolide
Primena i osnovna delovanja: Upotrebljavaju se cvetne glavice kad se cvetovi počnu otvarati. Hemijski sastav – Cvetne glavice sa vrhovima stabljike sadrže flavonoide, flavon apigenin, kumarin, smole, organske kiseline, eterično ulje, sitosterin, vitamin K, tanine, alkaloide. Lek za lečenje žuči (za izbacivanje žučnog kamena) i organa za mokrenje. Primena. Lek za lečenje žuči (za izbacivanje žučnog kamena) i organa za mokrenje.