Rimska kamilica – Chamaemelum nobile

Rimska kamilica - Chamaemelum nobile

Narodni naziv – jarmen, kamomila, romanika ili bela rada

Botaničke karakteristike: Kamilicina stabljika je razgranata i gola većim delom. Listovi su uski i perasto razvijeni. Visina je u rasponu od 15cm pa do 60cm. Cvetne glavice se nalaze grupisane pri vrhu dužih stabljika na biljki, a cvetovi su oivičeni belim laticama dok su u sredini žuti. Latice su uglavnom blago savijene prema dole, a žuti deo cveta ima šupljinu u svom središtu usled koje deluje da je blago ispupčen. Cvetovi imaju prečnik od 1,5 do 2,5cm. Koren je srednje razgranat i nije preterano dubok.Ova vrsta kamilice ima bolje razvijeno lišće, a može narasti do visine od 30cm. U ostalim aspetkima rimska kamilica se malo razlikuje od redovne kamilice.

Cvetovi se takođe prikupljaju i suše radi kuvanja čaja,a glavna razlika je u gušćem i relativno bujnijem lišću.

Hemijski sastav – Kumarini (skopoloetin-7-glukozid), flavonoidi (apigenin, luteolin, …), eterična ulja (esteri angelične i tiglične kiseline), antemična kiselina, fenolna kiselina, masne kiseline, fitosteroli, kolin, inozitol.

Primena – koriste se cvetovi i biljka. Odlična je kod prehlada, groznice, glavobolje, zubobolje, bronhitisa, nervosa, reumatizma, rana. U fitoterapiji je korišten kod dispepsije, mučnine, povraćanja, anoreksije, povraćanja u trudnoći, dismenoreje i flatulentne dispepsije povezane s mentalnim stresom.