Eterična ulja

Eterična ulja

Eterična ulja su tečnosti nerastvorljive u vodi koje se dobijaju procesom destilacije iz različitih delova biljaka. To su visokokoncentrovani prirodni ekstrakti koji imaju čitav spektar pozitivnog dejstva na organizam, psihičko i fizičko zdravlje kao i na lepotu i negu kože. Sva eterična ulja u većoj ili manjoj meri ispoljavaju antiseptično dejstvo, a u zavisnosti od vrste, mogu imati analgetičko, antibakterijsko, fungicidno, mukolitično, sedativno, tonizirajuće dejstvo. Osnovni način primene eteričnih ulja jeste aromaterapija, koja zagovara dermalnu i inhalatornu primenu u SPA tretmanima.

Pošto su eterična ulja koncentrati dobijeni destilacijom delova biljaka (list, cvet, pupoljci, trava, smola), koriste se u razblaženom obliku i vrlo malim količinama. Najčešće se mešaju sa čistim biljim uljima (uljima nosačima), i tako nanose na kožu u procesu masaže, opuštanja i podizanja raspoloženja.

lavanda – relaksira mišiće, smanjuje glavobolju, pomaže da se lakše zaspi. Spada u najbezopasnija eterična ulja. Miris je snažan, čist, cvetni, umirujuć, a prema isparljivosti, spada u srednju grupu.

smilje – zahvaljujući svom sastavu, eterično ulje smilja deluje pre svega regenerativno, te je jedno od najboljih sredstava protiv hematoma (modrica). Smilje je takođe mukolitik (razređuje sluz), spazmolitik, deluje snažno protuupalno i antioksidativno, antikoagulantno, stimulira rad hepatocita, pokazuje analgetičko delovanje. Ipak, najpoznatije je kao čarobno ulje koje deluje protiv bora, mrlja i ožiljaka te ostalih kožnih nepravilnosti.