Lavanda – Lavanda angustifolia

Lavanda - Lavanda angustifolia

Narodna imena. Despik, lavanda, lavandl, levanda, mirisni despik.

Botaničke karakteristike – Raste kao nizak žbun visine 50-80 cm. Stabljike su mnogobrojne, dlakave i četvorougaone. Listovi su linearno-šiljasti, sedeći (bez lisnih drški) i naspramno su raspoređeni. Cvetovi su sitni i sakupljeni u klasolike cvasti i jako lepe ljubičaste boje, zbog čega se gaji i kao ukrasna biljka. Cvetovi kao i čitava biljka su izuzetno prijatno mirišljavi. Cveta u julu i avgustu. Stanište. Raste na livadama, na suvim, toplim i krševitim padinama Mediterana. Inače se gaji kao ukrasno bilje u vrtovirna i parkovima. Upotrebljivi delovi biljke. Za lekovite potrebe beru se listovi i cvetovi pre nego što se otvore.

Hemijski sastav – Eterično ulje cvetova najviše sadrži linalilacetat i linalool.Osim toga sadrži i tanine, flavonoide, fitosterole i kumarine.

Primena – Lavanda se koristi kao blago sredstvo za smirivanje kod nervne iscrpljenosti, kod problema sa spavanjem, za povećanje lučenja žuči, za ublažavanje grčeva probavnog trakta, protiv gasova u crevima i kao diuretičko sredstvo. Upotrebljava se i kod probavnih smetnji, kod lenjosti creva. Eterično ulje dovodi do poboljšanja prokrvljenja, blage nadraženosti i poboljčava regenerativne procese u dubljim slojevima kože.

Način upotrebe – Najčešće se koristi za pripremu čajeva, tinktura, eteričnog ulja, kupki ili inhalacija. Lavanda, može pomoći u rešavanju niza zdravstvenih tegoba.

Sastav Lavande – od lavande se koristi uglavnom cvet, koji sadrži mineralne i gorke materije, tannin i 1-3% eteričnih ulja. Prevashodno se radi o linalijacetatu (30-60%), borneolu, izoborneolu, geraniolu, lonalolu i cineolu, zatim o 12% tanina, kao i antocijanu, gorkim materijama i smoli. Nasuprot tome, stabljika i list sadrže mnogo više tanina, ali na uštrb eteričnih ulja.

Lekovita svojstva lavande: Ima široku primenu u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji zbog svoje arome i lekovitih svojstava. U lekovite svrhe upotrebljavaju se cvetovi biljke koji imaju antiseptičko i umirujuće dejstvo.

Lavanda je lekovita biljka vredna pažnje. Nazivaju je mediteranskom kraljicom, a tu je titulu zaslužila brojnim lekovitim svojstvima. Biljka lavanda je prvobitno rasla u zapadnom Sredozemlju. Njen naziv potiče od latinske reči “lavare”, što znači „umivati se. Raste u obliku malog grma, u visini od 30-70 cm. Karakterišu je ljubičasti cvetovi i aromatičan miris. Lako se uzgaja kako u suvim tako i u vlažnim podnebljima.

Uslovi uspevanja: uspeva na svim tipovima zemljišta ali voli dosta hraniva. Toploljubiva je biljka i dobro izdržava dugotrajne letnje suše. Proizvodi se setvom semena u jesen, iz rasada u oktobru na međuredno rastojanje 70 x 40-50cm u redu, vegetativno deljenjem bokora u jesen ili u rano proleće i poleganjem stabla i ožiljenim reznicama.

Razlika između prave lavande i lavandine. U donjoj tabeli ćete upoznati osnovne razlike i njihovu upotrebu.

Vrsta Prava Lavanda

Lavanda angustifolia

Lavandin ili širokolistna lavanda

Lavandula x intermedia

 

Izgled

  • Tanko i okruglo stablo
  • Bez stranskih grana
  • Kratke grane
  • Maleni žbunovi
  • Jake ljubičasto plave boje
  •  Jače i pravokuno stablo
  •  Stranske grane
  •  Duge grane
  •  Veči žbunovi
  •  Smeđeljubičaste boje
 

Upotreba

  • Kulinarika
  • Kozmetika (sapuni, lasioni, perfemi, deodoranti
  • Aromaterapija
  • Nervoza, depresija, nesanica, vrtoglavica, uzrujanost
  • Migrena
  • Ujedi komaraca
  • Opuštanje
  • Analgetik
  • Antibakterisko
  • Antiseptik
  • Upotreba i kot dece i bebe
  •   Kozmetika
  •   Kupka
  •   Krpalj, moljac
  •   Svrbečica, ujed insekta
  •   Oživeti
  •   Razbistriti um
  •   Protivirusno
  •   Protivupalno
  •   antibakteriako
Hemiski sastav Velika količina estara, alkohola

Šta to znači? Veča snaga u području opuštanja, smirenja, regeneracije, na antivirusnom – bakteriskom – upalnom području…

Više linaoola i linalila acetata

Manje estrara, nejveča moguća količina alkohola, sadrži 1,8 cineolov

Šta to znači? U odnosu na eterično ulje prave lavande, eterično ulje lavandina je uspešniji na antibakteriskom i virusnom području, manje na području smirenja, relaksa i regeneracije

Destilacijaa Za 1 kilogram eteričnog ulja

150 – 170 kg cvetova

Za 1 kilogram eteričnog ulja

30 – 40 kg cvetova

AllEscort